Geschiedenis

Zondag 28 november 2021 aanstaande organiseert de Groninger Studenten Roeivereniging ´Aegir´ de 44ste ´Hel van het Noorden´. De ´Hel van het Noorden´ is een zes kilometer lange achtervolgingsrace voor de skiff (eenmansboot) en de twee-zonder stuurman op het Eemskanaal te Groningen (van paal 23 to paal 17).

De wedstrijd vindt zijn oorsprong in een timetrial die voor het eerst werd georganiseerd in 1975 op het van Starckenborghkanaal door de G.S.R. Aegir. Na een aantal succesvolle wedstrijden werd de Hel ontdekt door de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB) en sindsdien heeft de Hel vaak gediend als een belangrijk trialmoment voor selectieroeiers van de KNRB. In 1988 werd de wedstrijd van het Starckenborghkanaal verplaatst naar het Eemskanaal. Dit kwam doordat Aegir dat jaar verhuisde van ´de Punt´ naar de Stockholmstraat, waardoor het logistiek voor de hand lag de wedstrijd naar het Eemskanaal te verplaatsen. Daarnaast bood het Eemskanaal meer mogelijkheden voor het toenemende aantal inschrijvingen. Tot op de dag van vandaag is het Eemskanaal het strijdtoneel.

De Hel van het Noorden is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste selectiemomenten van veel verenigingen en internationale roeiers. In de skiff of twee-zonder kunnen roeiers zich aan elkaar en aan de buitenlandse concurentie meten. Sinds 1986 worden de tijdmetingen van de Hel van het Noorden elektronisch vastgelegd. De afgelopen jaren is er flink gesleuteld aan het tijdwaarnemingssysteem. Met behulp van vernieuwde technieken wordt er op elke kilometerpost een signaal verstuurd op het moment dat de roeiers deze passeren. Zo kan de race live op Aegir of mobiele telefoon worden gevolgd. Tevens kunnen de roeiers en coaches zo nauwkeurig zien hoe de opbouw van de race is en waar meer winst behaald kan worden. Op 23 november 2009 had de Hel van het Noorden een primeur, in dat jaar werd het Eemskanaal namelijk voor het eerst voorzien van een oproeibaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de roeiers minder lang aan de start hoeven te wachten. Ook dit jaar zal de oproeibaan er weer zijn.

Sinds 2013 heeft de organisatie van de Hel van het Noorden een samenwerking met Time Team om de uitslagen nog nauwkeuriger te kunnen weergeven.

Wij hopen u te verwelkomen op 28 november, het belooft weer een spectaculair schouwspel te worden!